Solliciteren in het onderwijs: competenties?!

 

Ik ken leraren die hele goede brieven schrijven. Ze zijn goed in solliciteren, ze hebben een goed CV, want ze hebben vrijwilligerswerk gedaan. Ze krijgen alerts van de vacaturebank, zodat ze altijd op tijd op een vacature reageren. En ze worden vrijwel altijd uitgenodigd voor een gesprek. En dan daarna volgt de afwijzing. Want “ze passen niet in het profiel” of “de andere kandidaat had wel de juiste competenties”.

 

Dat is ook echt gewoon een supervaag woord: competenties.

Wat moet je daar nu mee?

 

Competenties kun je zien als de eisen van de mogelijke werkgever. Waar moet de kandidaat aan voldoen (kennis, persoonlijkheid en vaardigheden) om voor deze vacature in aanmerking te komen? Er zijn commissies die de eisen gewoon op een lijstje zetten en dan plussen of minnen zetten onder de naam van een sollicitant tijdens het gesprek!

Hoe kan je deze competenties naar je hand zetten? Door er achter te komen welke eisen zij hebben. Je leest in ieder geval de functie-eisen heel goed; lees tussen de regels door! En ja: je belt ze gewoon op om door te vragen naar wat ze precies bedoelen. Of je belt iemand die de school goed kent

Google op onderwijs + competenties

 

Als je er niet goed achter komt, dan pluk je een lijst met competenties van het internet. Googelen op competenties met of zonder onderwijs.

De competenties zet je onder elkaar en je kijkt aan welke je voldoet. Tijdens het gesprek moet je ook kunnen bewijzen dat je er aan voldoet, dus bedenk je er meteen voorbeelden bij.

Bij de competenties waar je niks mee hebt, moet je je afvragen of je er toch iets mee wilt. Zo niet dan wil je niet op die school werken want dan word je ongelukkig.

De competenties die je nog moet ontwikkelen zet je op een rij, en je zet er achter wanneer je dat wilt kunnen en hoe je dat gaat regelen. Een afvinklijstje dus.

Kortom: koester je competenties en zet ze naar jouw hand!

 

Meer weten over solliciteren in het onderwijs? Bekijk onze gratis les: Solliciteren in het onderwijs!