De invaller verliest de controle in de klas

Het gebeurt iedere invaller wel een keer. De leerlingen hebben van te voren besloten om “die invaller weg te pesten”. Een moeilijke klas. Meestal gaat er een verhaal aan vooraf, waarin een positieve groepssfeer ver te zoeken is en één of meer leraren het bijltje er al bij neer hebben gegooid.

Het is mogelijk om ook als invaller in een dergelijke klas een goede dag te hebben. Het vergt wel wat voorbereiding en een flinke investering in energie en tijd, maar als het lukt is de kans is groot dat je na afloop a) supertrots bent op jezelf en b) in aanmerking komt voor een nulurencontract bij het bestuur van de school.

Wat doe je?

  1. Zorg voor een heel strak programma van eigen lessen, dat je door en door kent en bij wijze van spreken met je ogen dicht kunt geven.
  2. Trek je dus niets aan van het programma dat klaar ligt. Je kunt het je niet veroorloven om je energie te moeten steken in nieuwe lesstof of een onbekende methode.
  3. Neem ruim de tijd om echt goed contact te maken met deze klas. Kijk en luister heel goed. Wees belangstellend en geduldig. Weet precies wat je over jezelf vertelt en wat niet. Laat je niet opjagen door een klok of bel.
  4. Geef duidelijk de structuur en de regels aan die tijdens jouw lessen gelden en houd je daar heel consequent aan.
  5. Ga niet in discussie, geef duidelijk aan waar jouw grenzen liggen en voer de consequenties van het overschrijden daarvan onmiddellijk uit.

Neem je tijd.

Sta op twee benen en geloof in jezelf: je hebt een HBO diploma en dat komt niet zo maar uit de lucht vallen. Je beheerst je vak, je weet wat je wilt en je staat voor wie jij bent als leraar. En het maakt niet uit of je een nulurencontract hebt of een vaste aanstelling.

Meer weten? Volg onze online les invallen in het onderwijs.