“Al die nieuwigheid van de lerarenopleiding hebben wij niet nodig!”

Zekerheid

Wordt dat wel eens tegen jou gezegd door oudere collega’s? Helaas ben je niet de enige. Jij hebt op je opleiding (HBO of WO) nieuwe dingen geleerd, die misschien niet bekend zijn bij jouw collega’s. En onbekend maakt onbemind. De meeste mensen houden liever vast aan wat ze al kennen, dat geeft zekerheid.

Anker

De enige manier om hier op een goede manier mee om te gaan, is het maken van een anker voor jezelf. Een anker kan van alles zijn; een ding, een beeld, een gevoel, een plaatje… alles dat jou er aan herinnert dat jouw kennis niet onderdoet voor de kennis van anderen.

 

En het is reuze simpel om er een te maken:

  1. Je maakt een lijstje van alles wat jij anders doet (of wilt gaan doen) dan jouw collega(s).
  2. Je zoekt een tastbaar “iets” dat symbool kan staan voor jouw lijstje. Dat pak je vast. Letterlijk dus.
  3. Je zegt tegen jezelf (liefst hardop): “Het kan zijn dat mijn manier van leiding geven aan mijzelf en een klas anders is dan jouw manier, maar dat is prima!”
  4. Kijk omhoog en wees blij met jouw boodschap. Voel dat je trots bent op jezelf.
  5. Je kunt deze zin (of een vergelijkbare zin) natuurlijk ook hardop uitspreken tegen collega’s die je willen ondermijnen.

Leg, zet of hang jouw symbool ergens in jouw omgeving. Je zult zien dat je je trotse gevoel én de zekerheid dat wat jij doet goed is, kunt oproepen wanneer je dat wilt.