Vacatures in het onderwijs… een doolhof?

 

Overschot, krimp en geen vacatures in het onderwijs

 

Ik spreek vaak leraren die maar geen baan kunnen vinden. Er is krimp in hun regio; scholen sluiten. Er is een overschot in hun vakgebied. En er zijn te weinig vacatures in het onderwijs, waardoor ze een baan kunnen vinden. Er is genoeg werk voor invallers, maar dat biedt onvoldoende zekerheid. Op de vacaturebank staan geen leuke banen. Redenen genoeg dus om bij de pakken neer te gaan zitten. Maar helaas. Opgeven gaat je zeker niet aan een baan helpen. Het is een tegenslag. En met tegenslag kan je leren omgaan.

 

Onmogelijk?

Stel jezelf de vraag: “Is het waar dat ik nooit een vaste baan ga krijgen?” Ga zitten, doe je ogen dicht en denk goed na over het antwoord. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat het antwoord op jouw vraag “nee” is. Dus die baan gaat er komen. De volgende vragen zijn: “Wanneer?”, “Wat kan ik anders doen?” en “Wat kan ik nog meer doen?”.

 

Doelen

Op de eerste vraag kan ik geen antwoord geven. Je kunt wel voor jezelf een doel stellen, waar je de tweede- en derde vraag inbouwt. “Wat kan ik allemaal doen om voor (bijvoorbeeld) 31 januari een vaste baan te krijgen?” En van alle mogelijke antwoorden op die vraag maak je een lijstje. Zet ALLES erop; ook de acties die onmogelijk lijken. Ze helpen je namelijk om out of the box te denken. Het kan helpen om vrienden te vragen om mee te denken. En laat je weerstand thuis; zet alles erop wat zij zeggen, ook al heb je dat al gedaan.

 

Ik doe alvast een gooi naar een paar mogelijkheden:

  • Een reclamevliegtuig laten vliegen met “Wie heeft een baan voor mij?” (en je telefoonnummer).
  • Vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika.
  • Nederlandse scholen bezoeken in het buitenland.
  • Een evenement (laten) organiseren voor iedereen die je kent met als onderwerp “Het toekomstige leven van …. (je naam)”. Je eindigt met het verloten van een grote prijs voor degene die jou aan een baan helpt.

 

Dat lijstje hang je op de WC, zodat je het regelmatig ziet. Je kunt er ook een pen bij hangen, zodat je het kunt aanvullen. Na een week pak je de lijst en kies je 10 dingen die je gaat doen. Die schrijf je op, op volgorde, met de datum dat het af moet zijn ernaast. En dan begin je, en je beloont jezelf voor iedere uitgevoerde actie. Je zult het zien: voor (bijvoorbeeld) 31 januari heb je een baan!

 

Meer leren over solliciteren in het onderwijs? Bekijk onze gratis les: Solliciteren in het onderwijs!